Traditionell cheesecake med botten gjord på digestivekex och fyllning gjord på färskost och i denna variant även med kvarg i smeten som gör den extra krämig och härlig. Trevligt somrig smak med smält vit choklad, lime och en massa mango.
Denna cheesecake är en väldigt fräsch och trevlig efterrätt eller fika, som med fördel serveras helt kylskåpskall, vilket också gör att man kan servera den med kort varsel utan att behöva ta fram i förväg för att tempureras.
Jag brukar hälla upp hälften av mangosåsen i en squeezeflaska, så är det lätt att dels droppa på smeten innan kakan gräddas och dels lätt att ringla på inför servering. För extra elegant servering brukar jag först dela upp kakan i bitar och lägga på assietter innan jag ringlar mangosås över varje bit. Man kan även toppa med lite citronmeliss på varje bit för pricken över i.
Färskost kallas ofta även cream cheese, som det heter på engelska, även på svenska, och det absolut mest välkända märket på marknaden är amerikanska Philadelphia.

Koka mango och florsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka i 5 minuter.
Mixa slät med en stavmixer och låt svalna.
Sätt ugnen på 175°C, varmluft eller över- och undervärme.
Smält smöret i en kastrull.
Mixa digestivekexen till smulor.
Blanda samman kexsmulor och smält smör i en bunke.
Tryck ut kex- och smörblandningen i botten på en rund springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Smält den vita chokladen i vattenbad.
Riv limezest (det yttersta skalet av limen) i en stor bunke.
Dela limen och pressa ut saften i bunken.
Tillsätt naturell färskost, naturell kvarg, ägg, strösocker, vaniljsocker och hälften av mangosåsen, och vispa samman till en jämn smet.
Vänd ner den smälta chokladen i bunken och rör samman.
När botten är färdiggräddad, sänk ugnstemperaturen till 150°C, varmluft eller över- och undervärme.
Häll smeten i springformen på den färdiggräddade botten.
Droppen hälften av resterande mangosås (en fjärdedel av den totala mangosåsen) på smeten och gör ett mönster med t.ex. en gaffel eller tesked.
Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.
Stäng av ugnen och låt grädda på eftervärme i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och låt svalna helt.
Ringla resterande mangosås över kakan innan servering. Kakan serveras med fördel kylskåpskall.
Ingredienser
Instruktioner
Koka mango och florsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka i 5 minuter.
Mixa slät med en stavmixer och låt svalna.
Sätt ugnen på 175°C, varmluft eller över- och undervärme.
Smält smöret i en kastrull.
Mixa digestivekexen till smulor.
Blanda samman kexsmulor och smält smör i en bunke.
Tryck ut kex- och smörblandningen i botten på en rund springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Smält den vita chokladen i vattenbad.
Riv limezest (det yttersta skalet av limen) i en stor bunke.
Dela limen och pressa ut saften i bunken.
Tillsätt naturell färskost, naturell kvarg, ägg, strösocker, vaniljsocker och hälften av mangosåsen, och vispa samman till en jämn smet.
Vänd ner den smälta chokladen i bunken och rör samman.
När botten är färdiggräddad, sänk ugnstemperaturen till 150°C, varmluft eller över- och undervärme.
Häll smeten i springformen på den färdiggräddade botten.
Droppen hälften av resterande mangosås (en fjärdedel av den totala mangosåsen) på smeten och gör ett mönster med t.ex. en gaffel eller tesked.
Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.
Stäng av ugnen och låt grädda på eftervärme i ytterligare 30 minuter.
Ta ut och låt svalna helt.
Ringla resterande mangosås över kakan innan servering. Kakan serveras med fördel kylskåpskall.
0 comments on “Cheesecake med mango och vit choklad”Add yours →