En riktig klassiker på julbordet! Men funkar såklart att äta när som helst på året. I mitt recept använder jag delar av spadet till ansjovisen för att ge extra smak och använder riktig vispgrädde för den där riktigt krämiga smaken.
Enklaste sättet att strimla potatisen är helt klart att använda en mandolin. Till nöds går det också att riva på den grövsta sidan av rivjärnet, men tänk då på att potatisen blir tunnare och inte lika spröd.
Jag brukar avsluta med att dekorera toppen med ett lager ansjovis innan jag toppar med ströbröd.

Sätt ugnen på 170°C varmluft, eller 175°C över- och undervärme.
Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte blir brun.
Smörj en ugnsform med lite av smöret.
Skala och skiva löken.
Bryn löken lite lätt i smör i en varm stekpanna.
Blanda spadet från en burk ansjovis med vispgrädden i en bunke.
Strimla potatisen i 5 mm tjocka strimlor.
Varva potatis, lök och ansjovis i formen.
Salta och peppra lätt mellan varven.
Häll över ansjovisgrädden och toppa med ströbröd.
Grädda mitt i ugnen i ca 45-60 minuter, tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 170°C varmluft, eller 175°C över- och undervärme.
Skala potatisen och lägg den i kallt vatten så att den inte blir brun.
Smörj en ugnsform med lite av smöret.
Skala och skiva löken.
Bryn löken lite lätt i smör i en varm stekpanna.
Blanda spadet från en burk ansjovis med vispgrädden i en bunke.
Strimla potatisen i 5 mm tjocka strimlor.
Varva potatis, lök och ansjovis i formen.
Salta och peppra lätt mellan varven.
Häll över ansjovisgrädden och toppa med ströbröd.
Grädda mitt i ugnen i ca 45-60 minuter, tills grädden har kokat ihop och potatisen är mjuk.
0 comments on “Janssons frestelse”Add yours →