Busenkla kalljästa rågfrallor som jäser i kylen över natten. Här i en grov variant med mycket råg och fröer. Recept för 12 st medelstora frallor.
Dessa frallor är väldigt enkla att göra, och dessutom jättegoda. Eftersom frallorna jäser natten går det snabbt på morgonen att ha helt nybakade bullar utan att behöva gå upp långt innan frukost.
Då frallorna är kalljästa görs de på helt kall degvätska och det går därför bra att jästen kommer direkt från kylen, du behöver inte ställa fram ingredienserna i förväg för att alla ska bli rumstempererade. Det viktigaste är att saltet inte kommer i direktkontakt med jästen, tillsätt därför saltet tillsammans med vetemjölet i slutet.
Om du vill göra frallorna helt veganska byter du ut honungen mot samma mängd sirap istället.
mängd 12 portioner Portioner Fjärdedel (3 portioner) Halv (6 portioner) Standard (12 portioner) Dubbel (24 portioner) Trippel (36 portioner) Förberedelsetid 9 timmarTillagningstid 20 minuter
Deg
50 g jäst
500 ml kallt vatten
25 g honung
30 g olivolja
15 g linfrön
30 g solroskärnor
30 g havregryn
15 g pumpakärnor
15 g chiafrön
300 g grovt rågmjöl
2 tsk salt
390 g vetemjöl
Dekoration
havregryn
På kvällen
1 Rör ut jästen i det kalla vattnet tillsammans med honung, olivolja, linfrön, solroskärnor, havregryn, pumpakärnor och chiafrön.
2 Tillsätt grovt rågmjöl och arbeta ihop lite.
3 Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg i hushållsassistent i 5 minuter .
4 Täck bunken med en bakduk och låt jästa i kylen över natten.
På morgonen
5 Ta ut bunken ur kylen och baka ut på mjölat bakbord.
6 Degen ska inte knådas på nytt utan endast delas upp i 12 lika stora bullar med en degskrapa eller vass kniv.
7 Doppa i havregryn och lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
8 Skär några snitt i bullarnas yta med en vass kniv för dekoration och låt vila på bakplåten under bakduk medan ugnen blir varm.
9 Sätt ugnen på 200°C varmluft eller 225°C över- och undervärme.
10 Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills de fått fin gyllene färg.
Ingredienser Deg
50 g jäst
500 ml kallt vatten
25 g honung
30 g olivolja
15 g linfrön
30 g solroskärnor
30 g havregryn
15 g pumpakärnor
15 g chiafrön
300 g grovt rågmjöl
2 tsk salt
390 g vetemjöl
Dekoration
havregryn
Instruktioner På kvällen
1 Rör ut jästen i det kalla vattnet tillsammans med honung, olivolja, linfrön, solroskärnor, havregryn, pumpakärnor och chiafrön.
2 Tillsätt grovt rågmjöl och arbeta ihop lite.
3 Tillsätt salt och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg i hushållsassistent i 5 minuter .
4 Täck bunken med en bakduk och låt jästa i kylen över natten.
På morgonen
5 Ta ut bunken ur kylen och baka ut på mjölat bakbord.
6 Degen ska inte knådas på nytt utan endast delas upp i 12 lika stora bullar med en degskrapa eller vass kniv.
7 Doppa i havregryn och lägg på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
8 Skär några snitt i bullarnas yta med en vass kniv för dekoration och låt vila på bakplåten under bakduk medan ugnen blir varm.
9 Sätt ugnen på 200°C varmluft eller 225°C över- och undervärme.
10 Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills de fått fin gyllene färg.
Kalljästa grova rågfrallor
0 comments on “Kalljästa grova rågfrallor”Add yours →