Detta är ett väldigt enkelt snabbjäst vitt matbröd. Det blir mjukt och fluffigt och jäser endast en gång direkt i formen. Då det görs helt på vetemjöl kan det jäsa snabbt och blir fluffigt men det blir också ett helt vitt bröd och lite mjukare jämfört med t.ex. Kalljästa ljusa rågfrallor som är ger lite mer tuggmotstånd.
Som alltid vid jäsning är det viktigt att rummet har en jämn temperatur och att det inte finns något drag.

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten. Blanda till allt jäst löst sig.
Tillsätt olivolja och honung (eller sirap) och rör samman.
Tillsätt hälften av vetemjölet, lite i taget och rör samman.
Tillsätt saltet följt av resterande vetemjöl, lite i taget. Rör samman.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
Fördela degen i brödformen, det är okej om degen är kladdig.
Täck brödformen med plastfolie.
Låt jäsa i en timme.
Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller till brödet har fått färg och låter ihåligt om du knackar på det.
Lyft ut brödet ur formen genom att ta i bakplåtspappret.
Låt svalna under bakduk.
Ingredienser
Instruktioner
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten. Blanda till allt jäst löst sig.
Tillsätt olivolja och honung (eller sirap) och rör samman.
Tillsätt hälften av vetemjölet, lite i taget och rör samman.
Tillsätt saltet följt av resterande vetemjöl, lite i taget. Rör samman.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
Fördela degen i brödformen, det är okej om degen är kladdig.
Täck brödformen med plastfolie.
Låt jäsa i en timme.
Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller till brödet har fått färg och låter ihåligt om du knackar på det.
Lyft ut brödet ur formen genom att ta i bakplåtspappret.
Låt svalna under bakduk.
0 comments on “Lättbakat matbröd”Add yours →