Denna chutney är underbart god och passar till det mesta, t.ex. grillade rätter, men även i såser och grytor. Oöppnad håller den flera månader i kylskåp, men den kan gå åt fort då den passar till nästan allt.
Chutneyn är ganska enkelt att göra, som vanligt är det viktigaste att inte stressa, låt chutneyn riktigt få koka ihop ordentligt. Det allra viktigaste är nog dock själva buteljeringen om du vill att chutneyn ska hålla. Se till att burkar och lock är riktigt rena och sterilisera dem sedan i ugnen. Ta ut den en och en från ugnen så att de fortfarande är riktigt varma när du håller i chutneyn, och sätt på locket innan chutneyn svalnat. När chutneyn svalnar med stängt lock bildas ett undertryck i burken som gör att den håller sig steril och chutneyn håller länge utan risk för att mögla.
När chutneyn svalnat helt förvarar du den i kylskåp där den håller sig i flera månader. För bästa smak bör chutney mogna i minst två veckor innan du öppnar den, så passa på att göra nästa sats innan du tagit slut på sista burken.

Skölj rabarbern och skär i centimeterstora tärningar.
Finhacka rödlöken.
Lägg rabarber, rödlök, ättika och vatten i en kastrull.
Låt sjuda i 10 minuter under kontinuerlig omrörning.
Riv ingefäran fint.
Finhacka chilin samt de torkade aprikoserna.
Blanda i kastrullen tillsammans med curry, socker och salt.
Låt sjuda i ca 40 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
Sätt ugnen på 150°C, varmluft eller över- och undervärme.
Diska alla burkar och lock du ska använda väl.
Sterilisera burkar och lock genom att värma dem i ugnen i minst 15 minuter.
Ta ut burkarna en och en från ugnen, de ska fortfarande vara varma när du häller upp chutneyn i dem.
Häll upp chutney i de sterila burkarna och sätt på locket innan den svalnat.
När chutneyn svalnat helt förvarar du den i kylskåp där den håller sig i flera månader.
För bästa smak bör chutney mogna i minst två veckor innan du öppnar den.
Ingredienser
Instruktioner
Skölj rabarbern och skär i centimeterstora tärningar.
Finhacka rödlöken.
Lägg rabarber, rödlök, ättika och vatten i en kastrull.
Låt sjuda i 10 minuter under kontinuerlig omrörning.
Riv ingefäran fint.
Finhacka chilin samt de torkade aprikoserna.
Blanda i kastrullen tillsammans med curry, socker och salt.
Låt sjuda i ca 40 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
Sätt ugnen på 150°C, varmluft eller över- och undervärme.
Diska alla burkar och lock du ska använda väl.
Sterilisera burkar och lock genom att värma dem i ugnen i minst 15 minuter.
Ta ut burkarna en och en från ugnen, de ska fortfarande vara varma när du häller upp chutneyn i dem.
Häll upp chutney i de sterila burkarna och sätt på locket innan den svalnat.
När chutneyn svalnat helt förvarar du den i kylskåp där den håller sig i flera månader.
För bästa smak bör chutney mogna i minst två veckor innan du öppnar den.
0 comments on “Rabarberchutney med curry och chili”Add yours →