Utskriftsalternativ:

Sega och knapriga kolasnittar

mängd30 portionerFörberedelsetid30 minuterTillagningstid15 minuter

Klassiska småkakor i form av sega och knapriga kolasnittar. Recept för ca 30 kakor.

 125 g vegetabiliskt margarin
 135 g strösocker
 150 g vetemjöl
 1 msk vaniljsocker
 0,50 tsk bakpulver
 40 g ljus sirap
1

Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.

2

Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.

3

Ta fram en bakplåt och klä med bakplåtspapper.

4

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

5

Vispa ihop mjukt margarin och strösocker i en bunke till en jämn blandning.

6

Blanda varsamt i de torra ingredienserna, lite i taget, till en jämn deg.

7

Tillsätt sirapen och rör ihop till en slät deg.

8

Dela upp degen i tre delar.

9

Rulla degbitarna till längder, ca 25 cm långa.

10

Lägg ut längderna med gott om mellanrum på bakplåten.

11

Platta ut längderna lite smått, så att de är ca 1-2 cm tjocka.

12

Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 - 15 minuter eller tills de flutit ut och ser fina ut.

13

Låt längderna ligga kvar på bakplåtspappret och skär i 2 cm breda sneda snittar med en vass kniv direkt när de kommer ut ur ugnen.

14

Låt kakorna svalna och stelna på plåten.

Näringsinnehåll

30 portioner

Portionsstorlek