Klassiska småkakor i form av sega och knapriga kolasnittar. Recept för ca 30 kakor.
Börja med att se till att samtliga ingredienser är rumstempererade, ta ut de kylda ingredienserna ett par timmar i förväg så att alla har samma temperatur och att margarinet blir mjukt.
Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.
Ta fram en bakplåt och klä med bakplåtspapper.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Vispa ihop mjukt margarin och strösocker i en bunke till en jämn blandning.
Blanda varsamt i de torra ingredienserna, lite i taget, till en jämn deg.
Tillsätt sirapen och rör ihop till en slät deg.
Dela upp degen i tre delar.
Rulla degbitarna till längder, ca 25 cm långa.
Lägg ut längderna med gott om mellanrum på bakplåten.
Platta ut längderna lite smått, så att de är ca 1-2 cm tjocka.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 - 15 minuter eller tills de flutit ut och ser fina ut.
Låt längderna ligga kvar på bakplåtspappret och skär i 2 cm breda sneda snittar med en vass kniv direkt när de kommer ut ur ugnen.
Låt kakorna svalna och stelna på plåten.
30 portioner