Dessa ljuvliga surdegsfrallor kräver minimalt med arbete, men en hel del tålamod. Själva arbetet med degen tar cirka en timme, den totala jäsningen däremot blir närmare 13 timmar. Så tänk på att planera väl i förväg när du sätter fördegen.
För att lyckas med frallorna behöver du en riktigt bra surdeg att börja med, jag gör min på rågmjöl, men det går lika bra att använda en på vete, använd då gärna Ölandsvete i surdegen.
Dessa frallor är relativt ljusa då de görs på en blandning av mycket vetemjöl och en mindre mängd fint rågmjöl. De blir alltså inte så grova som rena rågfrallor men inte heller så vita och fluffiga som rena vetefrallor. Den höga temperaturen i ugnen gör att de får ett hårt och härligt skal, nästan lite bränt på sina ställen, precis som surdegsfrallor ska få. Om du önskar en hård skorpa men vill behålla den ljusa färgen och smaken kan du pensla bullarna med vatten innan de åker in i ugnen.
Jag tycker frallorna blir godast är de har fått svalna ordentligt och brukar därför sätta fördegen på morgonen för gräddning på kvällen och äter dem till frukosten dagen efter.

Rör samman surdeg, vetemjöl och vatten i en stor bunke till en lös deg.
Täck bunken med plastfolie/lock och låt jäsa i rumstemperatur i 6 timmar.
Blanda samman samtliga ingredienser.
Knåda samman degen i 5 minuter.
Täck bunken med plastfolie/lock och låt vila i 30 minuter.
Vik degen en vända i bunken.
Låt degen vila i ytterligare 30 minuter under plastfolie/lock.
Vik degen ytterligare en gång i bunken.
Täck bunken med plastfolie/lock och låt jäsa i rumstemperatur i 5 timmar.
Skrapa försiktigt ut degen på rikligt mjölat bakbord.
Strö över en till två nävar mjöl över degen, om nödvändigt.
Dela upp degen i 12 delar med en degskrapa.
Ta fram två bakplåtar täckta med bakplåtspapper.
Lägg ut 6 frallor per bakplåt och täck med bakduk.
Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 230°C varmluft eller 250°C över- och undervärme.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg.
Ingredienser
Instruktioner
Rör samman surdeg, vetemjöl och vatten i en stor bunke till en lös deg.
Täck bunken med plastfolie/lock och låt jäsa i rumstemperatur i 6 timmar.
Blanda samman samtliga ingredienser.
Knåda samman degen i 5 minuter.
Täck bunken med plastfolie/lock och låt vila i 30 minuter.
Vik degen en vända i bunken.
Låt degen vila i ytterligare 30 minuter under plastfolie/lock.
Vik degen ytterligare en gång i bunken.
Täck bunken med plastfolie/lock och låt jäsa i rumstemperatur i 5 timmar.
Skrapa försiktigt ut degen på rikligt mjölat bakbord.
Strö över en till två nävar mjöl över degen, om nödvändigt.
Dela upp degen i 12 delar med en degskrapa.
Ta fram två bakplåtar täckta med bakplåtspapper.
Lägg ut 6 frallor per bakplåt och täck med bakduk.
Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 230°C varmluft eller 250°C över- och undervärme.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg.
0 comments on “Smakrika ljusa surdegsfrallor”Add yours →