Detta är ett så kallat snabbt surdegsrecept, vilket innebär att det innehåller både surdeg och en liten mängd jäst. Detta gör att att degen inte behöver jäsa lika länge som vid endast användning av surdeg, men att den ändå får smaken och karaktären av surdegen. Brödet håller längre än bröd med endast jäst, men inte lika länge som vid användning av endast surdeg.
Som alltid vid jäsning är det viktigt att rummet har en jämn temperatur och att det inte finns något drag.

Ljumma vattnet till 40°C.
Rör samman surdeg, vatten, olivolja, honung, torrjäst och brödkryddor i en stor bunke.
Blanda i rågmjölet.
Rör samman i ett par minuter.
Blanda i saltet och vetemjölet och arbeta till en mjuk men inte allt för kladdig deg i ett par minuter.
Täck bunken med bakduk och låt jäsa i två timmar.
Ta upp degen på oljat bakbord.
Arbeta samman och forma till två bröd.
Klä två avlånga brödformar med bakplåtspapper.
För över degen till de två brödformarna och låt jästa under bakduk i en timme.
Sätt ugnen på 230°C, varmluft eller 250°C över- och undervärme.
Grädda bröden på nedersta falsen i 10 minuter.
Låt bröden vara kvar i ugnen men sänk värmen till 170°C varmluft, eller 180°C över- och undervärme.
Grädda i ytterligare ca 45 minuter.
Bröden är klara när de låter ihåliga när du knackar på dem.
Låt de färdiggräddade bröden svalna på galler under bakduk.
Ingredienser
Instruktioner
Ljumma vattnet till 40°C.
Rör samman surdeg, vatten, olivolja, honung, torrjäst och brödkryddor i en stor bunke.
Blanda i rågmjölet.
Rör samman i ett par minuter.
Blanda i saltet och vetemjölet och arbeta till en mjuk men inte allt för kladdig deg i ett par minuter.
Täck bunken med bakduk och låt jäsa i två timmar.
Ta upp degen på oljat bakbord.
Arbeta samman och forma till två bröd.
Klä två avlånga brödformar med bakplåtspapper.
För över degen till de två brödformarna och låt jästa under bakduk i en timme.
Sätt ugnen på 230°C, varmluft eller 250°C över- och undervärme.
Grädda bröden på nedersta falsen i 10 minuter.
Låt bröden vara kvar i ugnen men sänk värmen till 170°C varmluft, eller 180°C över- och undervärme.
Grädda i ytterligare ca 45 minuter.
Bröden är klara när de låter ihåliga när du knackar på dem.
Låt de färdiggräddade bröden svalna på galler under bakduk.
0 comments on “Surdegsbröd med fänkål, anis och kummin”Add yours →