Detta är min veganska variant av en riktigt klassisk tårta, och nog vad de allra flesta tänker på när man säger prinsesstårta, även om en "riktig" prinsesstårta faktiskt inte har någon sylt. Receptet för den ursprungliga prinsesstårtan kommer från Jenny Åkerströms bok Prinsessornas nya kokbok från 1948. Jenny var hushållslärare och undervisade flickor på Östermalm i Stockholm, däribland prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. I boken heter tårtan grön tårta men den fick sedan namnet prinsesstårta. Enligt en uppgift berodde namnvalet på att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den.

Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.
Smörj en rund springform, ca 28 cm i diameter, med vegetabiliskt margarin och bröa den därefter med ströbröd.
Vispa upp strösocker och kikärtsspad tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Smält det vegetabiliska margarinet.
Tvätta limen noggrant och riv det yttersta skalet fint.
Rör ner limeskalet och vaniljsockret i det smälta margarinet.
Rör ner de torra ingredienserna, det smälta margarinet och Oatly iMat i sockersmeten.
Arbeta samman till en jämn smet utan att överarbeta den.
Häll upp den färdiga smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Testa med en provsticka att kakan är färdig, den ska inte bli kladdig.
Låt kakan svalna helt.
Blanda potatismjöl och strösocker i en kastrull.
Vispa ner lite av Oatly iMat till en slät redning.
Vispa ner resten av Oatly iMat och låt koka upp under omrörning.
Låt krämen sjuda i ca 2 minuter under fortsatt omrörning.
Tillsätt vaniljsockret.
Häll sedan över krämen i en kall skål.
Ställ skålen i kylskåpet för att kallna helt.
Vispa Oatly iMat Visp i en bunke till den är nästan hård.
Tillsätt vaniljsocker och vispa klart.
Dela tårtbotten i tre delar med en brödkniv.
Lägg ut den nedersta delen av tårtbotten på ett fat.
Bre ut plommonsylten på den nedersta tårtbotten.
Lägg den mellersta tårtbotten ovanpå sylten.
Bre ut vaniljkrämen på den mellersta tårtbotten.
Lägg den översta tårtbotten ovanpå vaniljkrämen.
Bre ut den vispade havregrädden i ett tunt lager runt själva tårtbottnarna och bre ut resterande grädde ovanpå.
Klä in hela tårtan i marsipanlocket.
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.
Smörj en rund springform, ca 28 cm i diameter, med vegetabiliskt margarin och bröa den därefter med ströbröd.
Vispa upp strösocker och kikärtsspad tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Smält det vegetabiliska margarinet.
Tvätta limen noggrant och riv det yttersta skalet fint.
Rör ner limeskalet och vaniljsockret i det smälta margarinet.
Rör ner de torra ingredienserna, det smälta margarinet och Oatly iMat i sockersmeten.
Arbeta samman till en jämn smet utan att överarbeta den.
Häll upp den färdiga smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Testa med en provsticka att kakan är färdig, den ska inte bli kladdig.
Låt kakan svalna helt.
Blanda potatismjöl och strösocker i en kastrull.
Vispa ner lite av Oatly iMat till en slät redning.
Vispa ner resten av Oatly iMat och låt koka upp under omrörning.
Låt krämen sjuda i ca 2 minuter under fortsatt omrörning.
Tillsätt vaniljsockret.
Häll sedan över krämen i en kall skål.
Ställ skålen i kylskåpet för att kallna helt.
Vispa Oatly iMat Visp i en bunke till den är nästan hård.
Tillsätt vaniljsocker och vispa klart.
Dela tårtbotten i tre delar med en brödkniv.
Lägg ut den nedersta delen av tårtbotten på ett fat.
Bre ut plommonsylten på den nedersta tårtbotten.
Lägg den mellersta tårtbotten ovanpå sylten.
Bre ut vaniljkrämen på den mellersta tårtbotten.
Lägg den översta tårtbotten ovanpå vaniljkrämen.
Bre ut den vispade havregrädden i ett tunt lager runt själva tårtbottnarna och bre ut resterande grädde ovanpå.
Klä in hela tårtan i marsipanlocket.
0 comments on “Vegansk prinsesstårta”Add yours →