Vegansk prinsesstårta

Klassisk grön princesstårta, men här vegansk och med plommonsylt som fyllning. Recept för 12 bitar.

Detta är min veganska variant av en riktigt klassisk tårta, och nog vad de allra flesta tänker på när man säger prinsesstårta, även om en "riktig" prinsesstårta faktiskt inte har någon sylt. Receptet för den ursprungliga prinsesstårtan kommer från Jenny Åkerströms bok Prinsessornas nya kokbok från 1948. Jenny var hushållslärare och undervisade flickor på Östermalm i Stockholm, däribland prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. I boken heter tårtan grön tårta men den fick sedan namnet prinsesstårta. Enligt en uppgift berodde namnvalet på att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den.

Kategori, SvårighetsgradMedelsvår
mängd12 portioner
Tårtbotten
 270 g strösocker
 260 g kikärtsspad
 270 g vetemjöl
 1 msk bakpulver
 1 nypa salt
 115 g vegetabiliskt margarin
 1 msk vaniljsocker
 1 lime, skalet
 150 g Oatly iMat (havregrädde)
Vaniljkräm
 2 msk potatismjöl
 1,50 msk strösocker
 300 g Oatly iMat (havregrädde)
 1 msk vaniljsocker
Fyllning och dekoration
 250 ml Oatly iMat Visp (vispbar havregrädde)
 1 tsk vaniljsocker
 300 g plommonsylt
 1 marsipanlock
Tårtbotten
1

Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.

2

Smörj en rund springform, ca 28 cm i diameter, med vegetabiliskt margarin och bröa den därefter med ströbröd.

3

Vispa upp strösocker och kikärtsspad tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt.

4

Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

5

Smält det vegetabiliska margarinet.

6

Tvätta limen noggrant och riv det yttersta skalet fint.

7

Rör ner limeskalet och vaniljsockret i det smälta margarinet.

8

Rör ner de torra ingredienserna, det smälta margarinet och Oatly iMat i sockersmeten.

9

Arbeta samman till en jämn smet utan att överarbeta den.

10

Häll upp den färdiga smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

11

Testa med en provsticka att kakan är färdig, den ska inte bli kladdig.

12

Låt kakan svalna helt.

Vaniljkräm
13

Blanda potatismjöl och strösocker i en kastrull.

14

Vispa ner lite av Oatly iMat till en slät redning.

15

Vispa ner resten av Oatly iMat och låt koka upp under omrörning.

16

Låt krämen sjuda i ca 2 minuter under fortsatt omrörning.

17

Tillsätt vaniljsockret.

18

Häll sedan över krämen i en kall skål.

19

Ställ skålen i kylskåpet för att kallna helt.

Fyllning
20

Vispa Oatly iMat Visp i en bunke till den är nästan hård.

21

Tillsätt vaniljsocker och vispa klart.

Dekoration
22

Dela tårtbotten i tre delar med en brödkniv.

23

Lägg ut den nedersta delen av tårtbotten på ett fat.

24

Bre ut plommonsylten på den nedersta tårtbotten.

25

Lägg den mellersta tårtbotten ovanpå sylten.

26

Bre ut vaniljkrämen på den mellersta tårtbotten.

27

Lägg den översta tårtbotten ovanpå vaniljkrämen.

28

Bre ut den vispade havregrädden i ett tunt lager runt själva tårtbottnarna och bre ut resterande grädde ovanpå.

29

Klä in hela tårtan i marsipanlocket.

Ingredienser

Tårtbotten
 270 g strösocker
 260 g kikärtsspad
 270 g vetemjöl
 1 msk bakpulver
 1 nypa salt
 115 g vegetabiliskt margarin
 1 msk vaniljsocker
 1 lime, skalet
 150 g Oatly iMat (havregrädde)
Vaniljkräm
 2 msk potatismjöl
 1,50 msk strösocker
 300 g Oatly iMat (havregrädde)
 1 msk vaniljsocker
Fyllning och dekoration
 250 ml Oatly iMat Visp (vispbar havregrädde)
 1 tsk vaniljsocker
 300 g plommonsylt
 1 marsipanlock

Instruktioner

Tårtbotten
1

Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.

2

Smörj en rund springform, ca 28 cm i diameter, med vegetabiliskt margarin och bröa den därefter med ströbröd.

3

Vispa upp strösocker och kikärtsspad tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt.

4

Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

5

Smält det vegetabiliska margarinet.

6

Tvätta limen noggrant och riv det yttersta skalet fint.

7

Rör ner limeskalet och vaniljsockret i det smälta margarinet.

8

Rör ner de torra ingredienserna, det smälta margarinet och Oatly iMat i sockersmeten.

9

Arbeta samman till en jämn smet utan att överarbeta den.

10

Häll upp den färdiga smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

11

Testa med en provsticka att kakan är färdig, den ska inte bli kladdig.

12

Låt kakan svalna helt.

Vaniljkräm
13

Blanda potatismjöl och strösocker i en kastrull.

14

Vispa ner lite av Oatly iMat till en slät redning.

15

Vispa ner resten av Oatly iMat och låt koka upp under omrörning.

16

Låt krämen sjuda i ca 2 minuter under fortsatt omrörning.

17

Tillsätt vaniljsockret.

18

Häll sedan över krämen i en kall skål.

19

Ställ skålen i kylskåpet för att kallna helt.

Fyllning
20

Vispa Oatly iMat Visp i en bunke till den är nästan hård.

21

Tillsätt vaniljsocker och vispa klart.

Dekoration
22

Dela tårtbotten i tre delar med en brödkniv.

23

Lägg ut den nedersta delen av tårtbotten på ett fat.

24

Bre ut plommonsylten på den nedersta tårtbotten.

25

Lägg den mellersta tårtbotten ovanpå sylten.

26

Bre ut vaniljkrämen på den mellersta tårtbotten.

27

Lägg den översta tårtbotten ovanpå vaniljkrämen.

28

Bre ut den vispade havregrädden i ett tunt lager runt själva tårtbottnarna och bre ut resterande grädde ovanpå.

29

Klä in hela tårtan i marsipanlocket.

Notes

Vegansk prinsesstårta

0 comments on “Vegansk prinsesstårtaAdd yours →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.