Kärleksmums
Detta är ett av mina stapelrecept, jag vet inte hur många gånger jag har bjudit på dessa kärleksmums de senaste 20 åren. De är precis lagom fluffigt och samtidigt saftiga. Väldigt lätta att göra och dessutom helt veganska. Du kan med fördel dubbla receptet för att passa i en större form.
Kärleksmums håller cirka en vecka i kylen eller i frysen i upp till tre månader.
Visste du att kärleksmums bara är ett av många namn för detta bakverk och att det varierar dialektalt? Andra namn är till exempel snoddas, mockarutor, chokladrutor, kokosrutor eller fiffirutor.
Om du är sugen på riktigt goda kärleksmums, men inte vill baka själv kan du dessutom köpa dem i min mammas och systers café Widehem på Öland.
Ingredienser
Kaka
Glasyr
Dekoration
Instruktioner
Kaka
-
Sätt ugnen på 180°C varmluft eller 200°C över- och undervärme.
-
Smält margarinet.
-
Rör ihop mjöl, socker, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
-
Vispa det smälta margarinet, matbas havre och kallbryggt kaffe i en stor bunke.
-
Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop ytterligare någon minut.
-
Häll smeten i en fyrkantig form på 20*35 cm, beroende på typ av form använd olja och/eller ströbröd eller använd bakplåtspapper så att kakan inte fastnar i formen.
-
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 - 30 minuter.
-
Prova med en sticka om kakan är klar, den ska inte bli kladdig.
-
Låt kakan svalna helt innan du gör glasyren.
Glasyr och dekoration
-
Smält margarinet.
-
Vispa ihop smärt margarin, kakao, florsocker och kallbryggt kaffe.
-
Bred ut glasyren på kakan.
-
Toppa med riven kokos.
